Dansk Skak Union 8. Hovedkreds

IM norm til Tim Jaksland!
Af Martin Stampe Noer
Fredag 19 Oktober 2018 22:08     Læst af:968
Europa Cup turneringen sluttede ikke som de fleste danskere havde håbet. Kun Tim Jaksland kan være rigtigt tilfreds, da han efter sejr i sidste runde kunne noteres for sin første IM norm – 51 år gammel! Hillerød trak Caissa Chania CC fra Kreta, der var seedet som nr. 60 og næstsidst. Ikke nogen drømmelodtrækning, men ironisk nok gjorde det, at IM normen var lidt nemmere at få i hus for Hillerød spilleren. Han mødte på bord 2 Styliano Petrakis på kun 2000 i rating og det var en overkommelig opgave for en storspillede Tim, selv om han havde de sorte brikker. Forarbejdet var gjort tidligere i turneringen og der var aldrig tvivl om, at han også ville tage det sidste point. Nu sluttede han på 5 point af 7 mulige og en ratingpræstation på 2456. Samtidig vandt han 46 elo ratingpoint! Meget fortjent.

Resten af Hillerød holdet kunne desværre ikke leve op til Tim Jakslands flotte præstation. Peter Svendsen og Lars Nilsson tabte igen på de to nederste brætter, mens IM Nikolaj Borge besejrede Panayotis Kalaitzoglou og Jan Nordenbæk vandt over Fanis Mathioulakis. Tilbage sad Jens Østergaard og kæmpede for et enkelt matchpoint i et slutspil, hvor han var en kvalitet under, men hvor der var visse tekniske vanskeligheder. Samtidig havde modstanderen brugt mest tid. Desværre har det slet ikke være Jens Østergaards turnering og det gik også galt her til sidst. Derved sluttede matchen 3-3 og Hillerød blev nr. 53 (seedet 49) med 4 matchpoint for en sejr og to uafgjorte matcher. Næstbedste scorende for Hillerød blev Jan Nordenbæk med 4,0 point. 

Nordkalotten var med sejren i 6. runde rykket godt opad i tabellen og dermed også i spillelokalet. Nordsjællænderne var blevet placeret på den anden side af midtergangen – kun ca. 5 meter fra Magnus Carlsen og topmatchen mellem Vålerenga Sjakklubb og Mednyi Vsadnik St.Petersburg! En fremragende placering, men vi skulle dog koncentrere os om vores match mod Echiquier Amaytois fra Belgien, der var seedet som nr. 35. En sejr – måske uafgjort – ville formentlig være nok til at nå målet om at blive bedste danske hold. da Jetsmark, der havde et matchpoint mere end os, var oppe mod stærke DJK Aufwaerts Aachen. 

Vi fik en drømmestart, da Peter Vestergaard Andersen bragte os foran 1-0. Han mødte en 1800-mand, der spillede lidt upræcist i åbningen og det straffede Peter effektivt med Sxb7. Computeren sagde efterfølgende, at det ikke var det stærkeste træk, men modstanderen brød helt sammen og få træk efter satte han ovenikøbet en officer i slag på c2 og opgav derefter. Vi stod også lovende på flere af de andre brætter og vi kunne begynde at øjne sejren. Jacob Sylvan måtte igennem et langt bondeslutspil inden han delte pointet med FM Michael Buscher, men det så ud til at han havde styr på partiet hele vejen – måske med en enkelt lille undtagelse.

Både Christian Jepson og Kåre Kristensen havde fordel på topbrætterne mod henholdsvis GM Twan Burg og GM Roeland Pruijssers. Begge stillinger var dog meget komplicerede. For Christian Jepson ebbede det desværre ud i remis, mens Kåre Kristensen måtte se modstanderens angreb kører igennem. Esben Hove havde hurtigt været under pres i ukendt terræn, mens det en overgang så ud til at Esben Ejsing havde overtaget. Begge partier sluttede dog med sejr til fjenden og dermed tabte vi lidt uheldigt med 4-2 i sidste runde. Med 6 matchpoint blev vi sammenlagt nr. 38 – to pladser bedre end vores seedning. Selv om Jetsmark tabte deres sidste match blev de bedste danske hold med 7 matchpoint – det ene dog erhvervet uden kamp i starten af turneringen som oversidder. Vi blev næstbedste af de danske deltagere. Jacob Sylvan blev topscorer med 5 point af 7 mulige, mens Esben Hove scorede 4,5 point i de 7 runder. Brønshøj sluttede også skidt af og tabte 4,5-1,5 til De Sprenger Echternach.

Som ikke spillende kaptajn kunne jeg fra nærmeste hold følge den spændende match mellem Vålerenga Sjakklubb og Mednyi Vsadnik St.Petersburg lige ved siden af. Nordmændene skulle have mindst uafgjort for at skabe overraskelsen og vinde Europa Cuppen. Med sejr var der ingen, der kunne nå dem. Allerede tidligt i matchen stod det desværre klart, at det ville blive mere end svært. GM Predojevic, der ellers havde vundet sine 5 første partier satte en officer direkte i slag og så stod det 1-0 til russerne. Utroligt at der kan ske sådan en fejl på det niveau. Efter nogle remis´er faldt den helt store opmærksomhed helt naturligt på partiet på 1. brættet mellem Verdensmester Carlsen og Peter Svidler. Sidstnævnte havde haft en mega dårlig turnering og tabt fire partier i træk, men havde nu klar fordel mod Carlsen. De var inde i et slutspil hvor Carlsen havde springer for løber efter exf6 varianten i Caro Kann, der så meget trist ud for nordmanden. Han kæmpede sig dog flot ud af vanskelighederne og holdt et bondeslutspil med minusbonde remis – ved at gå pat! Svenske Niels Grandelius, der var matchvinder runden før, måtte satse og tabte til Vladimi Fedoseev. Dermed vandt russerne både matchen med 4-2 og Europa Cup turneringen.

Hvad de danske hold har fået ud af deres deltagelse, må de selv redegøre for, men på Nordkalottens vegne kan jeg sige det har været en fantastiske skakuge. Forberedelse 3-4 timer hver formiddag, et skak parti på omkring 4 timer og så efteranalyse på 2-3 timer giver rigtigt meget skak dagligt. Ikke mindst træningen med en altid velforberedt IM Christian Jepson var guld værd for holdet. Lidt nørdet med alt den skak, men jeg er sikker på at alle på holdet har fået rigtigt meget med hjem – om end det ikke er flere ratingpoint for de fleste. De hårde internationale kampe, er dog det man lærer af og vi er derfor godt rustet til den kommende dobbeltrunde i Skakligaen, der spilles i Vejle.

Turnering

Bornholms Sommer Skak 2020
9/7/2020-12/7/2020
Se indbydelsen

Xtracon Chess Open 2020
18/7/2020-26/7/2020
Se indbydelsen