Dansk Skak Union 8. Hovedkreds

5 Euro for en kop kaffe og 5 point
Af Martin Stampe Noer
Torsdag 18 Oktober 2018 12:49     Læst af:1107
Det er tredje gang i træk, at Nordkalotten deltager i Europa Cup turneringen og selvfølgelig bliver der draget mange sammenligninger til stævnerne i Novi Sad og Antalya. En af de ting som arrangørerne her i Grækenland ikke scorer højt på er forplejning under runderne. Hvor der i Tyrkiet var gratis kaffe/the og et imponerende kagebord samt naturligvis vandt, er der her kun – vand. I går bestilte jeg mig en kop kaffe i ”baren” lige udenfor spillelokalet. Det kunne man ikke de første runder, men nu var der kommet en kaffeautomat op. 5 euro lød regningen på og da jeg kommenterede det med at det var den dyreste kop automatkaffe jeg nogensinde havde købt, kunne jeg godt se på bartenderen, at han godt var klar over prisen var i top. Han tilbød dog jeg kunne komme forbi igen senere på dagen og få en gratis kop! Det gjorde jeg så – men kaffen smagte elendigt!

På trods af sejren i 5. runde, fik Nordkalotten en blød modstander i 6. runde - Chania Chess Academy fra Kreta, der var seedet som nr. 55. Vi havde fået fløjet Peter Vestergaard Andersen ned til de sidste par runder og samtidig var vores træner fra sidste Europa Cup – GM Stellan Brynell – også nået frem. Ikke fordi han skal spille med – desværre – men fordi han er træner for en samling svenske juniorer, der skal spille junior VM hernede efter Europa Cuppen.

Selv om det så lidt besværligt ud i starten af matchen gik det alligevel over al forventning. Jacob Sylvan fik ikke helt det ud af åbningen som han havde håbet, men fik så smart afviklet til et vundet slutspil som han kørte hjem i ekspresfart. Esben Hove fik for en gang skyld lejlighed til at ofre en officer, men så skar angrebet også lige igennem. Kåre Kristensen får spillet en del slutspil hernede og denne gang viste han virkelig god teknik i et tårnslutspil, hvor en a-bonde kostede modstanderens tårn. Så havde han tårn mod to fribønder og her fik han elegant modstanderen i træktvang og vandt bønderne. Christian Jepson spillede en sikker remis på 1. brættet og så var matchsejren og de to matchpoint i hus. Esben Ejsing og Peter Vestergaard sad nu tilbage mod to meget unge kvindelige modstandere. Esben stod overlegent, da han smukt sluttede af med officersoffer og dronningefangst. Peter Vestergaard spillede en meget solid remis mod en 13 årige unge pige, der heller ikke ville det store og dermed var 5-1 sejren i hus.

Nordkalotten møder i sidste runde Echiquier Amaytois (seedet 35) fra Belgien. De er favoritter på topbrætterne med to stormestre på ca. 2500 i rating, men længere nede kan vi bedre følge med. Vinder vi matchen har vi gode chancer for at blive bedste danske hold, idet Jetsmark, der pt. har et matchpoint mere, skal møde stærke DJK Aufwaerts Aachen (seedet 16) efter at nordjyderne torsdag slog Viking Chess Club 4,5-1,5.

Det kører ikke helt for Hillerød, men dog fremragende for Tim Jaksland. Han var hele turneringens fighter, da han torsdag efter ca. 6 timers spil, vandt et remisagtigt løberslutspil mod IM Ledger fra det engelske hold Blackthorne Russia. På det tidspunkt var alle andre partier færdige i den store spillesal. Kan Tim Jaksland i sidste runde slå Stylianos Petrakis fra Caissa Chania CC, der har 2000 i rating, scorer han sin første IM-norm! Det vil være utrolig fortjent.

Peter Svendsen blev desværre dagens skurk, da han spillede forkert i et bondeslutspil med een bonde på hver side og tabte til Jonathan Nelson. Lars Nilsson spillede en forholdsvis hurtig remis og det blev også til have point til Jens Østergaard og Jan Nordenbæk. Nikolaj Borge tabte desværre på 1. brættet til IM Richard Bates.

Det sidste danske hold – Brønshøj – havde ikke de store problemer med at slå St Benildus fra Irland (seedet nr. 59) med 5,5-0,5 og skal i den afsluttende runde møde De Sprenger Echternach fra Luxemburg.

Det var rigtigt spændende at følge topkampen i 6. runde mellem norske Vålerenga Sjakklubb (seedet 5) og de topseedede Alkaloid fra Makedonien, der vandt Europa Cuppen i Novi Sad for to år siden. Verdensmester Magnus Carlsen var i overhængende tabsfare mod en af sine farligste konkurrenter i verdenstoppen Liren Ding, men nordmanden fandt uanede ressourcer til sidst og holdt sammen på stillingen. Da tre andre partier i matchen var endt remis stod det nu 2-2. Niels Grandelius, der er svenske, bor i København og spiller for det norske hold stod til gevinst, mens nordmændenes engelske spiller David Howell nok stod til tab. Howell holdt dog remis og da Grandelius vandt sit slutspil, havde nordmændene pludseligt vundet matchen.

De fører nu Europa Cup turneringen med et matchpoint før sidste runde og kan med en sejr over Mednyi Vsadnik St.Petersburg fra Rusland sikre sig et sensationelt Europa Cup trofæ. Fire hold kan dog realistisk nå op til nordmændene, så det bliver nok en gyser afslutning!

Turnering

Bornholms Sommer Skak 2020
9/7/2020-12/7/2020
Se indbydelsen

Xtracon Chess Open 2020
18/7/2020-26/7/2020
Se indbydelsen