Dansk Skak Union 8. Hovedkreds

Stolpe ud
Af Martin Stampe Noer
Mandag 9 Oktober 2017 23:33     Læst af:569
Mandag spillede Nordkalotten mod LSK 'MAKABI' fra Litauen, der var seedet en smule bedre end danskerne. Efter den store 6-0 sejr i 1. runde, var vi rykket op på bord 6 – foran flere af storholdene. Søndag fik vi en ”påtale” fordi hele holdet bortset fra Jacob Sylvan bar armbåndsure! Det må man ikke ifølge FIDEs anticheatings regler – så denne gang lod vi dem blive på værelserne. Arrangørerne går i det hele taget meget op i at der ikke bliver snydt. Alle deltagere skal gå igennem en metalscanner (som dem i lufthavnen) når man skal ind i spillelokalet og der er to særlige anticheating-dommere!
 
Stellan Brynell gjorde et godt gevinst forsøg, der indbefattede et positionelt kvalitetsoffer for bonde, men desværre ebbede det ud i ingenting, så han måtte trække i nødbremsen og ofre en springer for at opnå en remis ved trækgentagelse. Hernede må der ikke tilbydes remis før sort har gjort sit 30. træk, så dommerne gik meget op i, at der nu var en trækgentagelse, selv om begge spillerne højlydt gjorde opmærksom på at det var der! Jacob Sylvan havde et meget lovende angreb mod GM Darius Zagorskis, men fandt ikke den rigtige fortsættelse og måtte så nøjes med remis. Vi kom foran 2-1, da Kåre Kristensen vandt et flot angrebsparti, hvor han giftige bondefremstød i centrum bandt modstanderen helt op, så han til sidst måtte aflevere en officer. Nu byttede Kåre det meste af og i en totalt tabt stilling lod modstanderen bare uret gå de sidste 20 minutter for til sidst at tabe på tid. Ikke den mest sportslige attitude.
 
Det tydede nu på dansk sejr. Esben Ejsing stod til gevinst, Peter Jakobsen havde kæmpet sig tilbage efter at have stået noget presset, mens Esben Hove formentlig kunne holde sin stilling. Det gik dog slet ikke som vi havde håbet. Ejsings modstanderen fik en form for modspil i kraft af en farlig c-bonde og da ikke vandt den rigtige måde at forsvare sig på, vandt modstanderen ufortjent. Det blev ikke bedre af, at Esben Hove hårdt presset, heller ikke fandt det bedste og tabte sit slutspil. Nu håbede vi på at Peter Jakobsen kunne vinde et springerslutspil, hvor han havde to springere mod en springer – med modstanderen havde 2-3 ekstra bønder. Det burde nok være vundet, men på en dag, hvor det var stolpe ud for os, ebbede det hele ud i remis og dermed tabte vi matchen 3,5-2,5. Ret ufortjent, men holdene kæmper godt hernede.
 
I morgen, tirsdag, venter så Letlands svar på DTU – Riga Technical University! Deres hold er karakteriseret af, at de har to kvindelige spillere på de midterste brætter – efter deres to (mandlige) stormestre. På sidste bræt finder vi i øvrigt en god bekendt af dansk skak – FM Ritvars Reimanis på 2294 – der har spillet i K41 tidligere. De er seedet som nr. 13 med 2371 i ratinggennemsnit, så det bliver nok en hård match.
 

Turnering

Nordsjælland Weekend EMT 2019
4/1/2019-6/1/2019
Se indbydelsen